Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус не е ограничено във

...
Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус не е ограничено във
Коментари Харесай

Руските ядрени оръжия остават в Беларус за неограничено време

Разполагането на руски тактически нуклеарни оръжия в Беларус не е лимитирано във времето. Това съобщи шефът на отдела за някогашните руски страни на съветското министерство на външните работи Алексей Полишчук, представен от " Ройтерс ".

Миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи, че оръжията са почнали да пристигат в страната.

Това е първото разполагане от страна на Москва на подобен вид бойни глави - нуклеарни оръжия с по-малка мощност и обхват, които биха могли да бъдат употребявани на бойното поле - отвън съветска територия след рухването на Съветския съюз.

" Що се отнася до вероятните времеви рамки за наличие на съветско тактическо нуклеарно оръжие на територията на Беларус, руско-беларуските съглашения не допускат никакви ограничавания в това отношение ", означи Полишчук в изявление за ТАСС.

Той съобщи, че оръжията хипотетично могат да бъдат изтеглени от Беларус, в случай че Съединените щати и НАТО " се въздържат от подкопаване на сигурността и суверенитета на Русия и Беларус ".

На 25 март Путин разгласи, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически нуклеарни оръжия в републиката, което Съединени американски щати от дълго време били създали на територията на своите съдружници.

Съединените щати разкритикуваха решението на съветския водач, само че обявиха, че нямат желание да трансформират личната си позиция по отношение на стратегическите нуклеарни оръжия, нито виждат признаци Русия да се готви да употребява нуклеарно оръжие.

Беларус е непосредствен съдружник на Русия и разреши на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на съветските сили в Украйна на 24 февруари.

Страната граничи с три страни членки на НАТО: Литва, Латвия и Полша.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР